Gå till innehåll
Östra Roddistriktsförbundet
Östra Roddistriktsförbundet

Foto: Privat

Foto: Privat

Foto:Privat

Vem är Charlotte Andersson?

Om ni frågar mig? Hon är den 39-åriga tjejen från Avesta med energin, med paljetter, glitter och ett sjudjevlans hålligång till driv!
Hon är den första och jag vågar nog skriva enda ordföranden för Svenska Roddförbundet som lyckats få roddsverige att ringla runt på lokal i en conga line!

En roddare kommenterade den senaste conga line i Avesta med: ”Tror aldrig RF haft en sådan glittrande ordförande förut!”.

Charlotte Andersson beskriver sig själv som en glad och driven tjej med mycket energi och kreativitet.
De största intressena i livet har alltid varit idrott och musik, hon älskar att skapa och idrotta för att må bra, men också för att hon är tävlingsinspirerad. Hon har åkt många Vasalopp och även tävlat i vårt roddlandslag.
Hon bor i Avesta med sin familj, har två barn som är åtta år och tio år.

Har du alltid rott eller ramlade du in på ett bananskal från en annan sport?
När jag var fem år gammal startade roddklubben i Avesta och mina syskon började ro. Då blev min pappa intresserad av att bli ledare och därefter var hela familjen inbitna i rodden. Jag hängde på roddklubben hela somrarna framåt och följde med på tävlingar. Avesta Roddklubb anordnade Avesta Rodden under fem års tid och omkring 300 roddare från hela Sverige kom till Avesta för att tävla.

Vad fick dig att stanna kvar i roddvärlden?
När jag var 19 år flyttade jag till Degerfors och saknade att inte kunna ro. Jag såg att det fanns en kanotklubb i Karlskoga (Agneta Anderssons hemmaarena) och jag frågade dem om jag kunde hyra en plats för min båt. Under de åtta åren som jag bodde i Degerfors tränade jag på sjön Möckeln med kanotklubben. Jag har stannat kvar i rodden för att det är en enorm frihetskänsla att vara på vattnet och känslan av ett perfekt drag i vattnet är magiskt. Dessutom såg jag potential i att bli riktigt bra på rodd och det inspirerade till att fortsätta.

Vilket är ditt allra mesta roddminne?
Jag har ett starkt minne som femåring som inte är det bästa men det finns med mig i livet dagligen. Jag hoppade ifrån roddbryggan och skulle bada och klev på en kniv på botten. Jag minns så väl hur alla roddare flockades runt mig på bryggan när de fick ta linda ihop foten med det som fanns att tillgå och sen blev det stygn runt hela foten på akuten.

Vilken är den häftigaste medaljen i din samling? Varför?
Nordiskt guld i scullerfyra och guld i Holland Beker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Båda dessa är häftiga för att jag hade en stark teamkänsla när vi gick över mållinjen tillsammans som vinnare. Det var lopp när jag tog ut varje kraft jag hade i kroppen och allt stämde genom hela loppen. En annan medalj som är häftig är Sprint SM-guldet för då hade jag en känsla innan alla lopp att jag skulle vinna. Den känslan var så stark så det fanns ingenting som skulle stoppa mig från att vinna den dagen, och det är riktigt cool känsla. Sen är ju 10-årsmedaljen och 100-årsmedaljen från årets Vasalopp riktigt coola att ha lyckats åstadkommit.

Hur hamnade du i Svenska Roddförbundets styrelse?
Valberedningen ringde och frågade mig om jag ville kandidera till styrelsen. Jag hade ingen annan roll inom SR innan det. Rodde i landslaget tio år tidigare.

2023 var ditt första år som ordförande för Svenska Roddförbundet där du efter Anders Joelsson axlade manteln. Hur har det varit? Vad innebär det att vara ordförande?
Mitt första år som ordförande har varit otroligt givande, inspirerande och intensivt. Jag har representerat roddsverige i många olika sammanhang vilket är otroligt kul och framför allt utvecklande både som individ och för hela roddsporten. ”Syns man så finns man” har varit tydligt och nätverkande är viktigt för att visa upp vår sport, och bygga nya broar för att utveckla framåt.
Mina uppgifter inom Roddförbundet är att leda och representera i roddsverige, genom styrelsemöten, internationella och nationella möten. Jag deltar i många olika möten via Riksidrottsförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och World Rowing Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Det är spännande att se hur man kan göra skillnad och att ha möjligheten att påverka är en häftig känsla.

Vilket är det häftigaste uppdraget du haft genom ditt ordförandeskap?
Känslan efter att jag gick upp i talarstolen på riksidrottsförbundets kongress strax efter jag blivit vald till ordförande i roddförbundet var häftig.
Jag företrädde vattensportförbundens motion angående anläggningar. Jag förstod inte när jag klev upp i talarstolen hur stort det var att roddsporten visar upp sig i det sammanhanget, jag fick reaktioner såsom ”Wow rodd, häftigt!” och ”coolt att en tjej är ordförande i rodden och kliver upp där, det har vi aldrig upplevt”.
Syns man så finns man har jag tydligt sett under alla häftiga uppdrag jag gjort under året, och det är viktigt att visa att vi finns!
Idrottsgalan är också häftigt att vara med på för jag älskar att klä upp mig i mycket paljetter och få träffa alla idrottsstjärnor.
Det häftigaste jag varit med om i mitt uppdrag som ordförande var faktiskt på junior nordiska mästerskapen i Farsta på Magelungen i somras. När alla Nordens ungdomar dansade långdans runt om på Magelungen när jag sjöng live, det var mäktigt!
(admin. amärkning: vill du se långdansen finns den att beskåda på Farstaroddens Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!)

Du har varit på en hel del konferenser och konvent tillsammans med roddförbund från hela världen. Hur ser de på roddsverige som ändå är en rätt liten roddnation om man jämför med till exempel England och USA. Sköter vi oss?
Absolut! Sverige får ett otroligt fint bemötande internationellt.
Alla möten jag deltagit i internationellt har varit givande utifrån att bygga broar mellan länderna och bli starka tillsammans. Många länder vill gärna dela med sig av sina insatser de gjort för att utveckla rodden i sina länder.

Var ser du roddsverige om fem år?
Om fem år tror jag att vi har vuxit i antal medlemmar och antal föreningar i roddsverige. Kustrodd har vuxit som gren och breddat ut sig på fler föreningar i Sverige.
Då kustrodd är en gren som då finns på OS-programmet kommer roddsverige ha utvecklat elitverksamheten även där liksom inom smalbåtsrodden.
Pararodd kommer att finnas i större utsträckning och +65 är ett självklart inslag i alla föreningar. Jag tror att inomhusrodd tar mer plats på olika arenor, sammanhang och tävlingarna kommer att arrangeras i sammanhang i samarbete med gym och crossfitboxar, vilket i sin tur genererar fler medlemmar till svensk rodd.
Jag tror att folk söker sig till rodden som ett naturligt inslag i sin motion men också för gemenskap och känna tillhörighet genom våra roddföreningar. Det är en plats där folk vill vara och trivs. Jag tror att tiohuggare och kyrkbåtsrodden fortsätter att generera roddare och hoppas att de växer sig ännu större och många får uppleva dessa häftiga båtar.

Vad gör du när du inte är ordförande? Skriver musik? Dansar? Spelar schack? Jobbar? Pluggar? Åker pulka?
Jag studerar Sport Management på Högskolan Dalarna och tar examen i juni. Jag har två barn så visst blir det en del pulka men mer skidåkning tillsammans, både alpint och längd. Schack är jag urusel på.
Dessutom gillar mina barn astronomi så vi brukar gå ut och titta i teleskop med barnens morfar som är ordförande i Avesta Astronomisällskap.
Jag skriver musik, sjunger och spelar piano i olika sammanhang också. Det är ett otroligt stort intresse och till viss del mitt yrke då jag gör en del gig med mitt band. Dansa är superkul men jag gör det alltför sällan just nu men ibland målar jag, gärna med oljefärger som jag gillar skarpt.

Vilket är ditt bästa partytrick?
Bottle flip! Vem får flaskan att ställa sig på botten, eller den svårare varianten, på korken (!) när du kastar upp den i luften.

Bonusfråga: How much wood would a woodchuck chuck?
Sju sjösjuka sjömän som äter sex laxar ur en laxask.

 

Östra RDF gratulerar Charlotte Andersson till ett år till som Svenska Roddförbundets ordförande, och vi hoppas att drivet och energin aldrig tar slut!

Lyssna på roddsveriges alldeles egna roddlåt "Nu går vi (Official Rowing Champ Song of Sweden) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster." av och med Charlotte Andersson!

 

Publicerad: 2024-03-27

Senast uppdaterad: 2024-03-29

Författare: Emma Söderman

Partners