Gå till innehåll
Östra Roddistriktsförbundet
Östra Roddistriktsförbundet

Emma Tůmová

Visste du att det finns ett roddgymnasium? RIG Rodd Sandagymnasiet!

ÖRDF passade på att skicka iväg ett gäng frågor till SPIF Rodds Emma Tůmová, 17 år, som går Naturprogrammet hos dem.

Hur länge har du rott?
Jag har rott sen september 2014, så 7 år.

Mina föräldrar ledde mig till idrott hela mitt liv. När jag var 6 år gammal så började jag med balett och när jag var 8 år gammal var jag med i Statsteater i Prag. Men två år senare, eftersom jag var kränkt av min balettstränare på grund av att jag inte ville gå på balettskola, slutade jag i Statsteater och med balett för alltid.

I september 2014 gick jag på en klassresa till en av roddklubbarna i Prag där jag fick prova på att ro och jag tyckte om det. Och så började jag med rodd.

Hur kommer det sig att du började på Sanda Rodd?
Jag tyckte att det var en bra idé med att jag kunde kombinera rodden med gymnasiet.

Hur ser en vanlig vecka ut för dig på Sanda gymnasium?
Måndag till torsdag har jag morgonträningar som är en del av mitt skolschema och efter träningen har jag vanliga lektioner. På tisdagar och torsdagar har vi på Sanda förstärkt mellanmål efter träningen. Några dagar har jag även andra träningspass på eftermiddag efter skolan. På fredagar har vi vilodag, då vi inte har morgonträning, men i stället har vi vanliga lektioner efter schemat. I min fritid, om jag inte har eftermiddags träning, så går det mesta tiden åt plugget.

Hur är upplägget på Sanda? Bor du hos dem terminsvis, får du komma hem på helgerna?
Måndag till torsdag har man morgonträning om man går på idrottsinriktning. På tisdagar och torsdagar finns det förstärkt mellanmål efter morgonträningen i skolan. I årskurs 1 har jag bott på elevboende som ligger nära skolan och sen till årskurs 2 flyttar man sig till en lägenhet. Då får man välja om man vill bo ihop med någon annan idrottselev eller själv. Jag valde att bo själv. Eftersom vi har inga morgonträningar på fredagar så är skoldagen kortare och då har man möjlighet att åka hem på helgen.

Vad är ditt mesta mål med utbildningen? Bli bäst i Sverige/världen? OS?
Mitt mesta mål med utbildningen är att fördjupa min kunskap i idrotten i allmänhet för att kunna vara bättre.

Vad är det bästa med Sanda?
Det bästa med Sanda är att man lär sig känna till olika människor och idrotter.

Vad är dina bästa tips till de som är nyfikna på att börja ro hos Sanda?
För någon som vill kombinera rodd och gymnasiet samtidigt är Sanda ett bra val. Just nu är vi 8 roddare som går på Sanda och jag kan inte glömma vår tränare Malin Källström. Samtidigt som Malin tränar oss, så är hon boendeinstruktör på elevboendet.

På torsdagsmorgon har vi träning ihop med kanotister och träningen leds av Kari Eie. Kari är en norsk skidskytteåkare. Därefter har vi tränare Hannu som lär oss den rätta styrketekniken.

Roddträningar har vi på Munksjön mitt i Jönköping och våra båtar har vi i Jönköpings Roddsällskap. Styrketräningspass och några gånger på vinter CII pass har vi på Concept och torsdagsmorgonträningar har vi på Träningsverket i skolan.

Under året på Sanda finns det idrottsutbyte, där idrotterna byter sin idrott med varandra. T.ex. Rodd lär ut volleybollspelare att ro och sen volleybollspelare lär ut roddare spela volleyboll.

Om man behöver ha hjälp och behöver prata med någon, kan man alltid prata med tränare, lärare, skolsköterska, osv. På Sanda får man alltid hjälp om man behöver det. Man behöver inte vara rädd att för att börja ro hos Sanda, alla är välkomna.

Vad vill du bli när du blir stor (förutom världens bästa roddare)?
Lantmätare eller programmerare.

Vilket är det bästa tävlingsminnet du har?
SM-finalen på Ryrsjön 2021!
(Emma landade på en 3e plats i DJA 1x A-final)

Kommer vi se dig i ERICH2022*, Jönköping?
Ni kommer 100% se mig i ERICH 2022!

Vill ni också plugga på RIG Rodd Sandagymnasiet?
Läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


*European Rowing Indoor Championships

Foton: Privat

En bild

Publicerad: 2023-01-30

Senast uppdaterad: 2023-02-20

Författare: Emma Söderman

Partners