Gå till innehåll
Östra Roddistriktsförbundet
Östra Roddistriktsförbundet

Sand, skratt och spring i benen

Så kan vi kort sammanfatta årets och distriktets allra första Vaxholm Beach Sprints!
Den 2 september i år blev Eriksöstranden ute i Vaxholm fylld med förväntansfulla och jätteglada deltagare.
Stora gula bojar, musik, fart, fläkt och färg lockade förbipasserande och det blev ett rejält drag!

Vi hivade över några frågor till arrangören Vaxholms RF ..

Ni brände av Östra roddistriktets allra första Beach Sprints den 2 september i år i samband med Distanskapprodden.
Hur hamnade ni där? Alltså i tankarna "oh hey, let's do beach sprints!”.
När Distanskapprodden i år både startade och gick i mål i Vaxholm kände vi att det vore kul att försöka få till en heldag med rodd där alla kunde vara med. Vi har kört kortdistansen samma dag som Distanskapprodden under några år men ville få till något mer. När förbundet köpte in sina fyra kustroddubblar så bokade vi upp dom till Distansen utan att ha någon riktig plan. Vi bestämde ganska snart att vi ville prova att köra en beach sprints då vi har en fin strand nära vårt roddhus.

Vad är Beach Sprints?
Man ror i kustroddbåtar som är en lite bredare roddbåt som är anpassad för att klara större vågor. Start och mål är på en strand. Man springer ner till båten hoppar i och ror sen en slalombana ca 250m ut där man vänder och ror tillbaka in för att sen springa i mål på stranden. På Vaxholm Beach Sprints roddes det i dubblar, C2x. I prologen var det start på vattnet och målgång på stranden och i finalerna var det både start och målgång från stranden.

Vad är Vaxholm Beach Sprints?
Rodd i C2x på en slalombana med start och mål på badplatsen Eriksö Camping. Alla får vara med! I år kunde man anmäla sig i alla åldersklasser och även som ensam roddare. Vi satte ihop besättningar med de som anmält sig som saknade lagkompis.
I år blev det en mixdubbelklass med sju startande båtar. Alla rodde två prologer och de fyra snabbaste lagen gick vidare till semifinal. Vi delade även ut pris till laget som hade minst tidsdifferens mellan sina två prologer.

Det är inte alla föreningar som har kustroddbåtar. Hur löste ni det?
På Beach Sprints använde vi bara förbundets kustroddbåtar så ingen behövde ta med egen båt. Vi kommer absolut att boka upp dom till nästa år igen för det här kommer vi göra om!

Under premiären var det mycket skratt, en mer lekfull stämning än blodigt allvar. Är det här det nya svarta? Skratta, springa och ro?
Ja, det blev verkligen lyckat även fast det för dom flesta av roddarna var första gången som de provade på beach sprints.
Skratt och rodd i en perfekt mix!

 

Vill du också skratta, springa och ro Vaxholms Beach Sprints eller någon av de andra lopp som Vaxholms RF anordnar i samband med Distanskapprodden? Håll utkik på deras hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!


Filmer: Emma Söderman

Partners