Gå till innehåll
Svenska Roddförbundet
Svenska Roddförbundet

Kustrodd

cr

Kustrodd eller ""roddens mountainbike"

"Det är lika stor skillnad mellan roddmaskin och traditionell rodd, som det är mellan traditionell rodd och kustrodd. Ett roddrag i kustrodd är aldrig det andra likt". - Alberto Exarte, Spanien, Flerfaldig VM-medaljör.

Kustrodd öppnar upp möjligheter att utöva rodd var som helst där det finns vatten: Hav, sjöar, längst kuster eller floder. I kustrodd utmanas roddaren av vågor, svall, vind och strömmar. Denne ska både kunna tackla och nyttja naturens krafter. Dessutom ställs höga krav på navigering och taktik

Kustroddstävlingar har en anrik historia bakom sig och de har ägt rum sedan 1800-talet. Frankrike har tillexempel anordnat nationella mästerskap i kustrodd sedan 1901. Internationella mästerskap och tävlingar har arrangerats sedan länge. Sedan 2007 fick det dåvarande "International Coastal Rowing Championship" officiell VM-status och kallas numera "World Rowing Coastal Championship".

Svenska internationella mästerskapsmedaljer i kustrodd. Pdf, 105.7 kB.

I Sverige anordnas årligen tävlingar sedan 2008.

En bild

Kustrodden har tre olika typer av discipliner.

Endurance

Edurance är den vanligast formen av kustroddtävlingar. Banan består av en start- och mållinje samt ett antal olika rundningsmarkörer. Arrangören bestämmer utformningen av banan samt banlängden (VM-distansen är 6km lång). Alla roddare i samma lopp startar samtidigt. Först att korsa mållinjen vinner.

Tillägg: Arrangören kan välja att göra en "beach start" (roddarna startar på stranden) eller en "beach finish" (målgång springer över mållinje på stranden). Annars är start- och mållinje på vattnet.

Beach-Sprint Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mycket fart och adrenalin i denna disciplin. Beach Sprint avgörs som namnet avslöjar på stranden. Ett lopp består av följande moment. Löpning ca. 25-50m, Rodd 250 - 750m, Löpning 25-50m. Roddaren ska med andra ord springa till och hoppa i båten, ro runt en yttre rundningsmarkör (ibland genom en slalombana), ro upp på stranden och sedan springa över en mållinje. Tävlingarna inleds oftast med en s.k. "time trail" där roddarna rankas och sedan avgörs tävlingen i en ren utslagstävling.

Adventure

Dessa tävlingar är oftast av längre karaktär och är ett "punkt A till punkt B lopp", i regel utan några vändningsmarkörer. Dessa lopp är ofta mycket spektakulära att göra som deltagare. Exempel på dessa är San Remo -> Monte Carlo (33km), Jersey -> Carteret (28km) samt Loch Ness (28km)

Roddteknik

När vi frågade Peter Berg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., värdsmästare från 2014 om roddtekniken svarar han:

"It is exactly the same, but totally different"

Roddraget är i grunden densamma för kustrodd och traditionell rodd. MEN du måste vara beredd på att kunna anpassa balans, årföring, kraft och draglängd på studs efter rådande väderförhållanden.

Publicerad: 2022-11-10

Senast uppdaterad: 2024-03-11

Författare: Mattias Joelsson

Partners